jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Przekąski-zakąski, czyli coś na ząb

Futomaki z wędzonym łososiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Japoński przysmak w mojej wersji - wszystkim smakował :)

Futomaki z wędzonym łososiem

Składniki:

Futomaki z wędzonym łososiem

 

  • 1 filiżanka ryżu kleistego do sushi
  • 1,5 filiżanki wody
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 4 łyzki octu winnego
  • 2 łyzki cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 100g wedzonego łososia
  • 2 płaty nori
  • pasta wasabi
  • sosy do sushi

 

 

Sposób przygotowania:

Futomaki z wędzonym łososiem
Ryz dobrze wypłucz, zalej wodą i namocz około 10 min. Dodaj wino i gotuj na małym ogniu do chwili, aż wchłonie wodę i będzie miękki. Wymieszaj dokładnie ocet winny, sos sojowy, cukier brązowy - skrop nim ryż i mieszaj, aż przestygnie. Glony nori upraz prze zchwilę na suchej patelni z jednej strony. Ogórki pokrój wzdłuż w paski i wytnij gniazda nasienne. Na macie bambusowej ułóż płat glonów, na nim warstwę ryżu, Posmaruj ryż cieniutką warstwą pasty wasabi, ułóż paski łososia i paski ogórka. Zroluj wałek za pomoca maty. Każdy wałek pokrój ostrym nożem na 4- 5 części. Podawaj z dipami i sosami jakie lubisz.

Tagi:

ryż sosy