lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

SUPERPRZEPIS

Galantyna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo smaczna galantyna. Polecam, smacznego!

Galantyna

Składniki:

Galantyna

 

 

Sposób przygotowania:

Galantyna
Kurczaka dobrze opłukać i osuszyć. Odciąć nóżki do pierwszego stawu, wyłamać kości w stawie barkowym. Tak samo postąpić z nogami. Rozciąć na grzbiecie skórę i ściągnąć ją. Mięso dokładnie obrać z kości i zmielić je w maszynce elektrycznej, gdyż piersi należy pokroić w wąskie paseczki. Do zmielonego mięsa dodać dwa jajka, przyprawy oraz umytą,drobno pokrojoną pietruszkę oraz żelatynę. Mięso dobrze wyrobić. Na rozłożoną skórę posmarowaną margaryną nałożyć połowę farszu, na nim paseczki z piersi, a następnie drugą połowę farszu. Skórę z nadzieniem zwinąć jak roladę i położyć na płócienną serwetę wysmarowaną margaryną i zwinąć. Serwetę zwinąć cienkim sznurkiem co 2-3 cm jak baleron. Pamiętając o dobrze ściśniętych sznurkiem końcówkach serwety. Galantynę włożyć do wrzącej wody z przyprawami i warzywami ( wywar musi przykrywać roladę) i gotować 20 minut. Następnie galantynę odwrócić na drugą stronę i również gotować 20 minut. Po ugotowaniu wyjąć z rondla i ostudzić oraz zdjąć serwetę. Przygotować formę wyłożoną papierem do pieczenia i położyć na niej galantynę i piec ją w piekarniku na złoty kolor około 30 minut w temperaturze 180- 190 stopni. Po upieczeniu galantynę pokroić w plastry grubości jednego cm. Brzegi półmiska ubrać na przykład zieloną sałatą i położyć na niej plastry galantyny.