kasandra6

kasandra6

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 399]

Galantyna

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kurczaka wytrybować z kości, powycinać trochę mięsa, aby nie było zbyt grube i natrzeć solą i pieprzem.

Galantyna

Składniki:

Galantyna

 

  • kurczak 1,8 kg
  • gaza duża 1 sztuka
  • dratwa 1 sztuka
  • igła duża 1 sztuka
  • mielona z indyka 0,5 kg
  • pieczarki 0,5 kg
  • sól morska 1 łyżka
  • kości z kurczaka 0,30 dkg
  • por duży 1 sztuka
  • marchewka 4 sztuki
  • seler 1 sztuka
  • pietruszka korzeń 1 sztuka
  • sól 2 łyżki
  • woda 5 litrów
  • Vegeta 5 łyżek

 

Sposób przygotowania:

Galantyna
Zostawić na dzień, aby się przegryzło. Pieczarki pokroić w plasterki, usmażyć połączyć z mielonym i bardzo mocno przyprawić.Bo długo się gotuje i żeby nie było jałowe trzeba odrobinę przesolić Zostawić na dzień, aby się przegryzło. Ugotować wywar na kościach, które zostały od kurczaka z warzywami lekko przesolony. Rozwinąć gazę podwójnie złożoną położyć na to kurczaka. Wyłożyć farsz zawinąć, jeśli mięso jest popękane zszyć dratwą i zawinąć mocno gazą, a następnie związać mocno dratwą lekko uginając by zmieściło się nam do garnka. Gotować w wywarze lekko słonym ok. 2-2,5 godziny. Potem przełożyć na blaszkę, na to deskę i coś ciężkiego. Zostawić tak na jeden dzień - potem rozwinąć powyciągać kawałki dratwy jeśli galantyna była szyta i kroić w plasterki.