SUPERPRZEPIS

Galantynka z kurczaka

  • 8
  • Henia
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Galantynka z kurczaka Więcej zdjęć (2)

Pracochłonna, ale bardzo smaczna

Składniki:

Galantynka z kurczaka

 

  • 1,8 kg kurczak,
  • 50 dag pierś z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 4 wątróbki drobiowe,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do drobiu Prymat,
  • sól pieprz mielony,
  • papryka w proszku słodka,
  • olej,
  • 1 kajzerka,
  • 1 szkl mleka

 

Sposób przygotowania:

Galantynka z kurczaka
Kurczaka umyć, osuszyć i wyluzować kości.Natrzeć na zewnątrz i wewnątrz przyprawami i 2 ząbkami roztartego czosnku. Zwinąć ciasno i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Mięso zemleć wraz z wątróbką.Dodać namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę i drobno pokrojoną i usmażoną na oleju cebulkę, jajko, pieprz, sól i pokrojoną drobno natką pietruszki. Dokładnie wymieszać. Na rozłożonego kurczaka wyłożyć masę mięsną. Zwinąć i zaszyć.Tuszkę włożyć do rękawa do pieczenia i piec ok. 1,5 godz. w 180*C Na 20 min. przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby kurczak się ładnie zarumienił.
Galantynka z kurczaka
Galantynka w całości przed pokrojeniem