pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Galareta domowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

z mięsa wieprzowego i drobiowego

Galareta domowa

Składniki:

Galareta domowa

 

 

Sposób przygotowania:

Galareta domowa
W jednym garnku zalewamy zimną wodą kolanka i nogę wieprzową, w drugim ćwiartki kurczaka. Ilość wody powinna być taka, aby przykrywała mięso. Następnie gotujemy wieprzowinę i drób na bardzo małym ogniu do miękkości. Z racji różnych czasów gotowania najpierw gotuję wieprzowinę, a po dwóch godzinach rozpoczynam gotowanie ćwiartki. Wieprzowinę gotowałem ok. 4 godzin, drób 1,5. Pod koniec gotowania na ostatnie 60 minut wrzucam równo na garnek przyprawy oraz marchewkę. Ugotowane mięsa dokładnie oddzielam od kości, a wywary łączę. Marchewki wyjmuję oddzielnie. Następnie do salaterek, słoików lub innego naczynia na dno dodaję plasterki marchewki i kawałki ugotowanego mięsa, które oddzieliłem od kości. Całość zalewam wywarem drobiowo-wieprzowym i odstawiam na noc do lodówki. Po tym czasie galareta zastygnie. Podajemy polane sokiem cytrynowym lub octem. Smacznego.