justynkam

justynkam

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Książka Kucharska: Sylwestrowe przekąski i zakąski

Galareta drobiowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Znakomita przekąska do zakraplanych imprez

Galareta drobiowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galareta drobiowa

 

 

Sposób przygotowania:

Galareta drobiowa
Udka dokładnie myjemy wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Do gotujących się udek dodajemy obrana marchewkę, seler, pietruszkę, cebule, liście laurowe i ziele angielskie. Na wolnym ogniu gotujemy rosół. Mięso ma być bardzo miękkie, rozpadające się od kości. Ugotowane udka studzimy i obieramy. Następnie mięso kroimy na drobniejsze części i mieszamy z czosnkiem zgniecionym przez praskę. Do kubeczków kroimy w kostkę lub w plasterki ugotowaną marchewkę dodajemy po listku natki pietruszki na koniec dajemy pokrojone mięso. Rosół przecedzamy przez sito i zagotowujemy. Dodajemy żelatynę zgodnie z opisem na opakowaniu, mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Ewentualnie przyprawiamy sola i pieprzem. Każdy kupeczek zalewamy rosołem i pozostawiamy do wystudzenia po czym wkładamy do lodówki. Podajemy z pieczywem w towarzystwie octu lub przyprawy maggi. Smacznego.
Galareta drobiowa
Z udek i warzyw gotujemy na małym ogniu rosołek
Galareta drobiowa
Ddelikatnie wyciągamy mięso z rosoły studzimy, obieramy od kości i kroimy
Galareta drobiowa
Do pokrojonego miesa dodajemy starty czosnek
Galareta drobiowa
Do pojemniczków nakładamy warzywa i mięso i zalewamy rosołem