BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 464]

Galareta drobiowa w formie świnki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam pyszną drobiową galaretę podaną inaczej. Galareta podana w kształcie świnki. Przyciąga oko dużych i małych gości. Chociaż trochę nie wyszła ale była bardzo smaczna.

Galareta drobiowa w formie świnki

Składniki:

Galareta drobiowa w formie świnki

 

  • kurczak 1/2 szt,
  • marchewki 1 większa lub 2 mniejsze,
  • kawałek selera,
  • kawałeczek pora,
  • pietruszka 1 mniejsza szt,,
  • groszek konserwowy 3 łyżki,
  • jajko ugotowane na twardo 1 szt,
  • żelatyna na 2,5 litra wody,
  • sól, pieprz do smaku,
  • przyprawa w płynie

 

Sposób przygotowania:

Galareta drobiowa w formie świnki
Umytego i oczyszczonego kurczaka oraz obrane warzywa gotujemy do miekkości zalewając zimną wodą.

Lekko solimy.

Kiedy kurczak i warzywa będą miękkie wyjmujemy z wywaru i studzimy, a następnie mięsu obieramy z kości i kroimy w mniejsze kawałki.

Warzywa i ugotowane na twardo, obrane jajko kroimy jak kto lubi w kostkę albo w plastry.

Wywar doprawiamy do smaku solą, pierzem oraz przyprawą w płynie. Całego wywaru musi być około 2 litrów. Żelatynę zalewamy gorącym wywarem i dokładnie rozpuszczamy, a następnie wlewamy do całego wywaru mieszając.

Do wywaru wrzucamy mięso, warzywa, pokrojone jajka i warzywa oraz odsączony groszek konserwowy.

Butelkę przycinamy. Do przyciętej butelki, nalewamy gotową galaretę.

Galareta która nam zostanie rozlewamy do miseczek.

Gotową już stężoną galaretę wyjmujemy z butelki rozcinając delikatnie butelkę wzdłuż a następnie w kilku miejscach wrzesz i wyjmujemy świnkę.

Świnkę razem z przyciętą butelką przekładamy na talerz, wtedy dopiero usuwamy butelkę.

Świnkę dekorujemy oliwkami i szynką, a ryjek z salami.

Uszy robimy z szynki, ogon ze szczypiorku.

Podajemy z octem albo sokiem z cytryny.

Świnkę podajemy na liściach sałaty w towarzystwie plasterków cytryny.

Moja świnka ma za długi ryjek bo nie ścięłam, ale można skrócić jak będzie za długi.