pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Galareta drobiowa z piersi kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna zimna przekąska, która świetnie sprawdza się podczas domowych przyjęć.

Galareta drobiowa z piersi kurczaka

Składniki:

Galareta drobiowa z piersi kurczaka

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 40 g żelatyny w proszku
  • 3 kostki rosołowe
  • 2 litry wody

Sposób przygotowania:

Galareta drobiowa z piersi kurczaka
Gotujemy w całości piersi z kurczaka w 2 litrach wody, marchewkami i 3 kostkami rosołowymi. Gdy mięso i marchewki się ugotują, wyjmujemy je i mierzymy ile mamy wywaru. Gdy nie ma 2 litrów wywaru, dolewamy wody, ponownie zagotowujemy i odstawiamy. Dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki, a marchewkę kroimy w krążki. W salaterkach układamy mięso i marchewkę, następnie zalewamy wywarem i odstawiamy do przestudzenia. Po ostygnięciu galaretę wstawiamy do lodówki. Gotową galaretę możemy przyozdobić według uznania.