Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Galareta wieprzowo drobiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszna galareta wieprzo-drobiowa, która idealnie sprawdzi się na świąteczny stół. Przygotowana w formie wieńca wygląda atrakcyjnie.

Galareta wieprzowo drobiowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galareta wieprzowo drobiowa

 

  • 1 tylnia golonka około 1 kg
  • 4 nózki wieprzowe
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1-2 listki laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Galareta wieprzowo drobiowa
Do dużego garnka przekładamy umyte piersi z kurczaka, golonko i oczyszczone nóżki. Zalewamy wodą około 2 cm nad wysokość mięsa. Dodajemy obrane warzywa, liście laurowe i ziele angielskie , około 2 łyżeczki soli. Gotujemy przez 2 godziny po czym dodajemy połowę natki pietruszki i doprawiamy pieprzem. Całość gotujemy przez kolejne 2-3 godziny do wygotowania żelatyny – mięso ma się rozpadać. Przecedzamy wywar który odstawiamy doprawiając do smaku by by dość słony (ja nie dodaję żelatynę jednak jeżeli ją dodajemy to w tym miejscu to czynimy). Mięso obieramy i siekamy dość drobno wraz z marchewką. Pozostała pietruszkę drobno siekamy. Do silikonowej formy na babkę przekładamy natkę nakładamy na wierzch mięso i zalewamy wywarem. Odstawiamy do stężenia. (ja wstawiam na noc do lodówki) Smacznego.
Galareta wieprzowo drobiowa
całość mięsa przekładamy do garnka i zalewamy wodą
Galareta wieprzowo drobiowa
warzywa obieramy i przekładamy do garnka
Galareta wieprzowo drobiowa
całość doprawiamy i gotujemy przez kilka godzin
Galareta wieprzowo drobiowa
przekładamy całość po pokrojeniu do formy i zalewamy wywarem