BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Galareta z kurczaka w formie babki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam pyszną galaretę z kurczaka.Galareta jest podana w formie babki i na pewno zaskoczy gości, myślę że będzie smaczna.

Galareta z kurczaka w formie babki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Galareta z kurczaka w formie babki

 

  • woda około 1,5 - 2 litrów,
  • kurczak około 1,5 kg,
  • marchewka 1 szt,
  • pietruszka 1 szt,
  • kawałek selera,
  • czosnek 2 -3 ząbki,
  • cebula 1 szt,
  • groszek konserwowy,
  • jajka ugotowane na twardo 2 pokrojone połówki,
  • sól,pieprz do smaku,
  • ziele angielskie 5 -6 ziarenek,
  • liście laurowe 3 szt,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • żelatyna 6 - 7 łyżeczek,

Sposób przygotowania:

Galareta z kurczaka w formie babki
Kurczaka oczyścić, dobrze obmyć zalać wodą.

Doprowadzić do zagotowania, zebrać szumowiny i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa, dodając marchewkę, pietruszkę, kawałek selera,cebule, ziele angielskie, liście laurowe oraz sól i pieprz, a także przyprawę uniwersalną do smaku.

Ugotowanego kurczaka i włoszczyznę wyjąć i ostudzić, natomiast wywar przecedzić,dodać pokrojony czosnek, w razie potrzeby doprawić do smaku pieprzem i solą.

Wywar podgrzewać na małym ogniu.

Do gorącego wywaru dodać żelatynę dokładnie ją rozpuścić. 

Kurczaka obrać z kości, mięso rozdrobnić, marchewkę pokroić w plasterki. 

Do silikonowej foremki na babkę włożyć ugotowane na twardo połówki jajek, pokrojone mięso z kurczaka, marchewkę, odsączony groszek. Całość zalać chłodnym wywarem. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. 

Galaretę można przyozdobić natką pietruszki ale ja nie dodaję.
Galareta z kurczaka w formie babki
Pyszna galareta z kurczaka podana domownikom