tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Galareta z nóżek wieprzowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Galareta z nóżek wieprzowych.

Galareta z nóżek wieprzowych

Składniki:

Galareta z nóżek wieprzowych

 

Sposób przygotowania:

Galareta z nóżek wieprzowych
Nózki wieprzowe sparzyć gorącą wodą i starannie oczyścić. Wlożyć do garnka, zalać wrzatkiem i zagotwać. Dodać cebulę, marchew, pietruszkę, liśc laurowy, pieprz, ziele angielskie, przekrojone ząbki czosnku i sól. Gdy mięso będzie ugotowane, wyjąć nóżki i odddzielić mięso od kości, pokroić na małe kawałki. Rosół przecedzić. Na dnie formy połozyć kilka plasterków ugotowanej marchwi, ułożyć kawałki miesa z nóżek i zalać przecedzonym rosołem. Formę postawić w chłodnym miejscu, a gdy galareta stężeje wyłozyć ją z formy na okrągły półmisek, podać do niej ocet lub ćwiartki cytryny. Półmisek można przybrać gałązkami naci pietruszki lub listkami sałaty.