marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Galaretka cytrynowa winna.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zagotować wodę ze skórkami z cytrusów i przyprawami,odstawić.Rozpuścić żelatynę,wlać wino i sok.Zamieszać.Wlać do foremek i do lodówki.

Galaretka cytrynowa winna.

Składniki:

Galaretka cytrynowa winna.

 

  • 1/2 l.wody,
  • sok z 2 cytryn,
  • 600 ml.białego,słodkiego wina,
  • 35 g.żelatyny,
  • łyżka goździków,
  • kawałek laski cynamonowej,
  • łyżeczka sproszkowanego anyżu,
  • skórka z cytryny i pomarańczy,
  • bita śmietana i listki świeżej mięty do dekoracji.

 

Sposób przygotowania:

Galaretka cytrynowa winna.
Do garnka wlać wodę,wsypać skórki z cytryny i pomarańczy oraz
przyprawy zapachowe.Doprowadzić płyn do wrzenia i odstawić na
bok.Wyjąć cedzakową łyżką skórki i przyprawy zapachowe jak
goździki,anyż i korę cynamonową na talerzyk,rozpuścić żelatynę i
odstawić na 15 min.a do garnka wlać wino białe słodkie i sok wyciśnięty z cytryny bez pestek.Wymieszać dokładnie,wlać do foremek,a jak wystygnie,wstawić do lodówki.Przed podaniem na stół zanurzyć foremki w gorącej wodzie,odwrócić na półmisku do
góry dnem i wybić galaretkę z foremek.Podawać deserki na osobnych talerzykach deserowych i ozdobić kleksami bitej śmietany i listkami świeżej mięty.