blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Galaretka drobiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawdę polecam!

Galaretka drobiowa

Składniki:

Galaretka drobiowa

 

  • 40 dag piersi z kurczaka
  • 1 słoik korniszonów
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 3 szklanki rosołu
  • 1 pojemnik (15 dag) jogurtu naturalnego
  • 4-6 łyżki octu z białego wina
  • 4 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku

Sposób przygotowania:

Galaretka drobiowa
Rosół zagotować. Mięso umyć pod bieżącą wodą, obgotować 20 minut w rosole. Wyjąć i ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Ogórki pokroić w cienkie plasterki, brzoskwinie na cząstki. Mięso pokroić w plasterki. Rosół przecedzić, doprawić do smaku octem. Żelatynę rozpuścić w ciepłym rosole. Trochę rosołu przelać do prostokątnej formy ( i odstawić do zastygnięcia. Na warstwie galaretki poukładać ogórki, brzoskwinie, estragon i mięso, zalać rosołem. Wstawić na noc do lodówki. Czosnek obrać, posiekać, wymieszać z jogurtem, majonezem, solą, pieprzem i sokiem cy- I trynowym. Galaretkę wyjąć z for- I my, pokroić w plastry. Podawać I z sosem jogurtowym. Udekorować liśćmi zielonej sałaty i pa-1 sęczkami papryki.