halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Galaretka drobiowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Galaretka drobiowa jest bardzo smaczna .

Galaretka  drobiowa

Składniki:

Galaretka drobiowa

 

  • kurczak 1 kg
  • marchewka 1 sztuka
  • pietruszka 1 sztuka
  • seler 10 dag
  • cebula 1 sztuka
  • żelatyna 4 łyżeczki
  • jajka gotowane 2 sztuki
  • sól
  • pieprz do smaku
  • maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Galaretka drobiowa
Kurczaka myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym. Dzielimy na porcje i zalewamy wodą 1,5litra , dodajemy obraną pietruszkę , marchewkę, seler oraz cebulę. Gotujemy mięso do miękkości .Doprawiamy do smaku solą , pieprzem oraz maggi. Warzywa i mięso wyciągamy z rosołu . Do rosołu dodajemy żelatynę , rozpuszczamy mieszając. Mięso obieramy z kości . Kroimy na małe kawałki lub kostkę. Do filiżanek lub jednorazowych pojemniczków wkładamy po plasterku jajka i marchewki , mięso z kurczaka i zalewamy rosołem . Wstawiamy do lodówki.Podajemy na liściach sałaty.