marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Galaretka drobiowa wg marlena1114

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia przystawki

Galaretka drobiowa wg marlena1114

Składniki:

Galaretka drobiowa wg marlena1114

 

  • 40 dag piersi z kurczaka
  • 1 słoik (370 ml) korniszonów
  • puszka brzoskwiń
  • 3 szklanki rosołu
  • 1 pojemnik (15 dag) jogurtu naturalnego
  • 4-6 łyżki octu z białego wina
  • 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • sól, biały pieprz
  • kilka gałązek estragonu

Sposób przygotowania:

Galaretka drobiowa wg marlena1114
Na początku należy rosół zagotować. Mięso umyć, następnie obgotować 20 minut w rosole. Wyjąć i ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Ogórki i mięso pokroić w cienkie plasterki, brzoskwinie na cząstki. Rosół przecedzić, doprawić do smaku octem. Żelatynę rozpuścić w ciepłym rosole. Trochę rosołu przelać do prostokątnej formy i odstawić do zastygnięcia. Na warstwie galaretki poukładać ogórki, brzoskwinie, estragon i mięso, zalać rosołem. Wstawić na noc do lodówki. Czosnek obrać, posiekać, wymieszać z jogurtem, majonezem, solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Galaretkę wyjąć z formy, pokroić w plastry. Podawać z sosem jogurtowym. Udekorować liśćmi zielonej sałaty i paseczkami papryki. Życzę Smacznego