iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Galaretka drobiowa z papryką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Smaczne małe galaretki drobiowe, troszkę inaczej zamiast standardowego groszku, czy kukurydzy czerwona papryka. Dla koloru dla świeżości i smakowitości.

Galaretka drobiowa z papryką

Składniki:

Galaretka drobiowa z papryką

 

  • 4 udka z kurczaka

 

  • 3 marchewki

 

  • 1 pietruszka`

 

 

 

  • cebula

 

Sposób przygotowania:

Galaretka drobiowa z papryką
Udka myjemy i wkładamy do garnka z wodą (2 litry wody). Dodajemy obrane marchewki i pietruszkę. Cebulę w łupinach opalamy nad ogniem i wkładamy do garnka z mięsem i wywarem. Gotujemy do miękkości mięsa. Solimy do smaku.

Wywar przecedzamy, mięso i warzywa kładziemy do zimnej wody. Do czystego wywaru powinno go zostać ok 1 litr wlewamy rozpuszczona w 3 łyżkach żelatynę- mieszamy dobrze. Marchewkę kroimy w kosteczkę. Czerwona paprykę kroimy w kostkę. Udka obieramy od kości kroimy na mniejsze kawałki.

Do małych silikonowych foremek kładziemy kawałki papryki i marchewki, następnie kawałki mięsa. Zalewamy bulionem z żelatyną. Wstawiamy do lodówki. Podajemy z kawałkiem cytryny.