slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 297]

Galaretka drobiowa ze szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na galaretkę z mięsa i warzyw z rosołu z dodatkiem kukurydzy i zielonego szczypiorku. Polecam

Galaretka drobiowa ze szczypiorkiem

Składniki:

Galaretka drobiowa ze szczypiorkiem

 

  • 1 udko z kurczaka z rosołu
  • 3 średnie marchewki z rosołu
  • 1 średnia pietruszka z rosołu
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 szkl bulionu
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 1/4 łyżeczki soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Galaretka drobiowa ze szczypiorkiem
Obieramy mięso z udka i kroimy drobno. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę. Do miski wkładamy mięso, marchewkę, pietruszkę, kukurydzę i szczypiorek. Mieszamy razem.

Jajka obieramy ze skorupek i przekrawamy na pół. Układamy jajka na dnie 4 foremek lub szklanek. następnie dokładamy mieszankę warzywno -mięsną.

Żelatynę wsypujemy do gorącego rosołu i mieszamy do rozpuszczenia. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę do przestudzenia.

Chłodnym rosołem zalewamy galaretki i wstawiamy do lodówki do stężenia.