Habibi & Cats

Habibi & Cats

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 203]

Galaretka marchewkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kiedy przychodzi chęć na coś słodkiego, smacznego, ale jednocześnie lekkiego - często wybieram właśnie galaretkę.

Galaretka marchewkowa

Składniki:

Galaretka marchewkowa

 

  • sok z marchewki 500 ml
  • sok i skórka z cytryny do smaku
  • miód płynny do smaku
  • żelatyna małe op. (na 500 ml płynu)

Sposób przygotowania:

Galaretka marchewkowa
Do kubeczka z zimną wodą wsypać żelatynę, wymieszać i odstawić, aby spęczniała. Wycisnąć świeży sok z marchewek albo wykorzystać kupny tzw. jednodniowy - dodać sok i startą skórkę z cytryny i wymieszać.

Spęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofalówce albo w gorącej kąpieli wodnej i wlać do soku. Dosłodzić miodem do smaku i kładnie wymieszać - odstawić, aby galaretka zaczęła tężeć - jeszcze raz przemieszać i rozlać do salaterek. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.



Galaretkę można przybrać owocami, bitą śmietaną albo posiekać i podać jako dodatek do lodów.

Tagi:

deser