femme0fatale

femme0fatale

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 89]

Galaretka w nieco innej formie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Taka babka galaretkowa to deser który z pewnością zaskoczy Twoich gości ;) Dużym plusem jest fakt, że deser jest lekki i orzeźwiający.

Galaretka w nieco innej formie

Składniki:

Galaretka w nieco innej formie

 

 

Sposób przygotowania:

Galaretka w nieco innej formie
Przygotuj formę do babki. W dwóch osobnych miseczkach rozrób galaretki z tym tylko, że muszą być one rozrobione w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu ( np.: jeśli jest napisane 2 szklanki to rozrób 1 i 1/4 szklanki). Dokładnie rozpuszczone galaretki wystaw do lodówki lub zimnego pomieszczenia, aby delikatnie stężały. W tym samym czasie truskawki pozbaw szypułek, umyj i poprzekrawaj te większe sztuki na połowy. To samo zrób z winogronami.Jeżeli używasz mrożonych owoców to posyp je cukrem i postaw w ciepłym miejscu, aby się rozmroziły. Gdy galaretka zacznie tężeć wlej do formy połowę galaretki jednego koloru. Odstaw, aby zastygła. Następnie ułóż na niej owoce ( np. truskawki ) i zalej galaretką innego koloru. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników : owoców i galaretki. Gdy deser dokładnie się zastygnie wyłóż go na talerz lub paterę.

Tagi:

winogrona