anullka7

anullka7

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 514]

Galaretka wieprzowa mojego Taty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Łatwa i smaczna Galaretka wieprzowa mojego Taty :)

Galaretka wieprzowa mojego Taty

Składniki:

Galaretka wieprzowa mojego Taty

  • 4 krótkie nóżki wieprzowe
  • 2 małe kolanka wieprzowe
  • warzywko lub vegeta
  • 1 por
  • 1/2 małego selera
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • listek laurowy+3 ziarnka ziela angielskiego+5 ziaren pieprzu
  • 3 ząbki czosnku+majeranek
  • natka od pietruszki
  • pieprz czarny mielony lub ziołowy
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Galaretka wieprzowa mojego Taty

Mięso wymoczyć,umyć,zalać wodą około 2 litry i zagotować.Zebrać pianę,dodać włoszczyznę i przyprawy (bez natki, czosnku i majeranku). Gotować na malutkim ogniu, jak rosół aż mięso sie całkowicie rozpadnie pod przykryciem.Przestudzić,zebrać cały tłuszcz z wierzchu i przecedzić przez sitko. Mięso obrać,drobniutko pokroić i wrzucić do przecedzonego wywaru,razem z pokrojoną marchewką. Doprawić pieprzem,majerankiem i pogotować około 10 min bez przykrycia.Na końcu dodać przeciśnięty czosnek i posiekaną natkę. Nalewać w miseczki i chłodzić w lodówce do zastygnięcia. Podawać skropione cytryną lub octem winnym.Smacznego