SUPERPRZEPIS

Galaretka z czarnych jagód

  • 10
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Galaretka z czarnych jagód Więcej zdjęć (4)

Nie ma jak domowej roboty konfitura jagodowa do tego bułeczka z masełkiem i kubek gorącej kawy inki... Pycha!

Składniki:

Galaretka z czarnych jagód

 

  • 2 kg czarnych jagód
  • 6 łyżek wody
  • 1.60 kg cukru
  • 3 łyżki świeżo wycisniętego soku z grejpfruta
  • 1 konfitureks

Sposób przygotowania:

Galaretka z czarnych jagód
Jagody umyć ,przebrać ,wrzucić do garnka z grubym dnem,podlać wodą ,wsypać cukier i torebkę konfitureksu gotować na małym ogniu ciągle mieszając uważać aby jagody nie przywarły do garnka. Gotować tak kilkanaście minut,odstawić.



Nastepnego dnia znów zagotować wlać sok z grejpfruta ,pogotować razem minutę i włożyc do czystych małych i wyparzonych słoiczków gorące natychmiast zakrecać ,odwrócić słoiczki do góry dnem okrecic w gruby koc i zostawić do nastepnego dnia.Po czym wyjąć z koca ,sprawdzić czy zakrętki sie zassały i wynieść do spiżarki. Na zimę idealne!
Galaretka z czarnych jagód
owoce myjemy przebieramy z liści i wrzucamy do garnka
Galaretka z czarnych jagód
dodajemy cukier konfitureks i gotujemy razem
Galaretka z czarnych jagód
następnego dnia znów zagotowujemy dodając sok z grejpfruta i do słoiczków