Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Galaretka z czerwonej porzeczki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Galaretka z porzeczek bez dodatku żelatyny- idealna do deserów, gofrów, lub "na kanapkę"

Galaretka z czerwonej porzeczki. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galaretka z czerwonej porzeczki.

 

  • Czerwona porzeczka (u mnie 920g)
  • Cukier (u mnie 92g + 420g)

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z czerwonej porzeczki.
Porzeczki „obieramy” z gałązek i dokładnie myjemy. Ważymy i wsypujemy do garnka z grubym dnem. Na każdy kilogram galaretki dosypujemy 100g cukru (ja miałam 920g porzeczek, więc dodałam 92g cukru). Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Owoce powinny popękać i puścić sok, możemy odrobinę pomóc, rozgniatając porzeczki łyżką. Zawartość garnka przecieramy przez drobne sitko. Najlepiej jest to zrobić od razu do naczynia z miarką, bo będziemy mierzyć objętość soku. Sok przelewamy do czystego garnka, na każdy litr soku dodajemy 700g cukru (ja miałam 600ml soku, więc dodałam 420g cukru). Gotujemy na maleńkim ogniu przez godzinę, mieszając od czasu do czasu. Gorącą galaretkę przelewamy do wyparzonych, osuszonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Jak ostygną, odwracamy i sprawdzamy, czy wszystkie są dokładnie zamknięte.
Galaretka z czerwonej porzeczki.
Zaczynamy od zasypania owoców cukrem
Galaretka z czerwonej porzeczki.
Ugotowane owoce przesiewamy przez sito
Galaretka z czerwonej porzeczki.
Syrop gotujemy z cukrem mieszając od czasu do czasu
Galaretka z czerwonej porzeczki.
Gorącą galaretką napełniamy słoiki i zakręcamy