Czarnulka87

Czarnulka87

Kucharz
[Przepisów: 6]

Galaretka z czerwonej porzeczki na zimę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czerwona porzeczka zawiera pektynę, która w połączeniu z cukrem zamienia się w przepyszna galaretkę. Poza tym to bomba witaminowa.

Galaretka z czerwonej porzeczki na zimę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galaretka z czerwonej porzeczki na zimę

 

 

  • Jedna szklanka cukru na jedna szklankę uzyskanego soku z porzeczek

Sposób przygotowania:

Galaretka z czerwonej porzeczki na zimę
Porzeczkę umyć, obrać z szypułek i wsypać do garnka. Owoce należy rozdrobnić tłuczkiem, żeby puściły sok i zagotować. Powstałą pastę owocową przecedzić przez sito.Resztki owoców pozostałych na sicie zużyć do nalewek. Powstały sok odmierzyć i dodać na 1 szklankę cukru jedną szklankę wywaru. Wszystko zagotować. Podczas gotowania powstanie, piana, którą należy ściągnąć łyżką cedzakową. Kroplę galaretki wylać na talerzyk i sprawdzić czy się ścina.Jeżeli nie to należy jeszcze pogotować. Przelać powstałą galaretkę do niedużych słoików i dobrze zakręcić. Pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w piwnicy.
Galaretka z czerwonej porzeczki na zimę
Porzeczkę umyć
Galaretka z czerwonej porzeczki na zimę
obrać z szypułek i wsypać do garnka.
Galaretka z czerwonej porzeczki na zimę
Owoce rozdrobnić tłuczkiem
Galaretka z czerwonej porzeczki na zimę
żeby puściły sok.