misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Słodkie przetwory Michaeli

Galaretka z czerwonych porzeczek.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna galaretka z porzeczek czerwonych (białych lub mieszanych) na zimowe wieczory...

Galaretka z czerwonych porzeczek. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galaretka z czerwonych porzeczek.

 

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z czerwonych porzeczek.
Porzeczki umyć i oczyścić z liści, wsypać do szerokiego rondla i rozgnieść tłuczkiem. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty mieszając. Przetrzeć przez gęste sitko. Zwarzyć ilość musu powinno go być ok. 1 kg. Mus doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 8 minut ciągle mieszając, po tym czasie dodajemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 7 minut mieszając. Gorącą galaretkę wlewamy do słoików typu twist-off, zakręcamy słoiki i przewracamy do góry nogami na 5-10 minut. Po całkowitym ostygnięciu przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

SMACZNEGO!

 

UWAGA:

Ponieważ miałam 800 g musu dodałam 640 g cukru, galaretka dobrze zastygła.

 Z tego przepisu można przygotować galaretkę z białych porzeczek lub mieszanych czerwonych i białych.

 
Galaretka z czerwonych porzeczek.
oczyszczone porzeczki wkładamy do szerokiego rondla i gnieciemy tłuczkiem...
Galaretka z czerwonych porzeczek.
ugotowane porzeczki przecieramy przez gęste sito, ważymy mus...
Galaretka z czerwonych porzeczek.
do gotującego się musu wsypujemy cukier...ja dodałam na każde 100 g musu 80 g cukru...
Galaretka z czerwonych porzeczek.
gorącą galaretkę wlewamy do przygotowanych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem...