jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Galaretka z dorsza

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Galaretka z dorsza od innych nie gorsza

Galaretka z dorsza

Składniki:

Galaretka z dorsza

 

  • 1 filet z dorsza (ok.40dag)
  • 1 marchewka ekologiczna
  • 1 niewielka pietruszka
  • kawałek selera ekologicznego
  • 2 jaja bio ekologiczne
  • żelatyna (wg przepisu)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz, przyprawa do zupy do smaku
  • natka pietruszki
  • majonez, papryka w proszku,
  • rozmaryn do dekoracji.

 

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z dorsza
Zalej obraną i pokrojoną marchew, pietruszke i seler litrem wody, lekko posól i gotuj na małym ogniu około 10 min, dodaj rybę i gotuj wszystko do miękkości następne ok. 10 min. Ugotuj jaja na twardo.Odcedź wywar warzywny, dopraw go pieprzem ziołowym, pieprzem , solą i przyprawą do zup do smaku. W gorącym wywarze wymieszaj żelatynę w proporcji wg wskazówek na opakowaniu.Na końcu dodaj posiekaną pietruszkę.W miseczce ułóż plasterki jaja, kawałki dorsza i zalej galaretą. Wstaw w chlodne miejsce. Wyjmij (odwracając) galaretkę na talerz, udekoruj majonezem, papryka i gałązkami rozmarynu.