Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1105]

Galaretka z golonka i nóżek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Galaretka z golonka i nóżek jest bardzo dobra na imprezy. Smaku nadaje jej skropienie octem i przyprawą w płynie.

Galaretka z golonka i nóżek

Składniki:

Galaretka z golonka i nóżek

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z golonka i nóżek
Golonko i nóżkę wieprzową dokładnie myjemy. Zalewamy niewielką ilością wody i doprowadzamy do wrzenia. Jarzyny obieramy i dodajemy do gotującego się wywaru razem z liśćmi i zielem angielskim. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu. jarzyny wyciągamy jak będą miękkie. Natomiast golonko i nóżkę gotujemy tak długo aż będzie się rozlatywać. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do każdego kubka dajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i natkę pietruszki oraz mięsko. Do wywaru dajemy żelatynę i mieszamy. Wlewamy do każdego przygotowanego kubka. Od czasu do czasu mieszając. Jak ostygnie przekładamy do lodówki.