Wiola 1978

Wiola 1978

Kucharz
[Przepisów: 8]

Galaretka z indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zdrowsza wersja tradycyjnych "zimnych nóżek"

Galaretka z indyka

Składniki:

Galaretka z indyka

 

  • 3 golonki z indyka
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 korzenia selera
  • biała część pora
  • 4 jaja
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka pieprzu
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki żelatyny
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z indyka
Golonki zalać półtora litra zimnej wody. Dodać ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe. Zagotować. Następnie dodać obraną włoszczyznę i gotować ok. dwóch i pół godziny pod przykryciem, do momentu, aż mięso będzie zupełnie miękkie i zacznie odchodzić od kości. W tym czasie jaj ugotować na twardo i obrać je ze skorupek. Mięso i warzywa wyjąć z wywaru. Oddzielić mięso od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w drobną kostkę. Wywar doprawić do smaku solą, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Groszek odsączyć z zalewy. Do małych salaterek nakładać mięso, pokrojone warzywa, pokrojone jaja, zielony groszek i posiekaną natkę pietruszki. Każdą porcję zalać wywarem i odstawić do lodówki na ok. 2 godziny do czasu stężenia galarety. Galaretę podawać skropioną sokiem z cytryny.

Tagi:

indyk