andzia67

andzia67

Szef Kuchni
[Przepisów: 58]

Galaretka z kurczaka i wołowiny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

2 w 1 czyli rosołek i galaretka drobiowa -wołowa

Galaretka z kurczaka i wołowiny

Składniki:

Galaretka z kurczaka i wołowiny

 

  • pół kurczaka
  • 70dag.wołowiny bez kości
  • 5 marchewek
  • 2pietruszki
  • pół selera
  • natka pietruszki
  • pół pora
  • 3listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz ziarnisty
  • vegeta
  • maggi
  • grzybek suszony
  • żelatyna spożywcza
  • kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

Galaretka z kurczaka i wołowiny
Warzywa obieramy ,myjemy, mieso myjemy i zalewamy zimną woda razem z warzywami, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól i suszonego grzybka. Zagotowujemy, zbieramy burzyny i zmniejszamy płomień tak żeby nasz rosołek lekko bulgotał -tak około 4-5 godzin.Pod koniec gotowania dodajemy vegetą, maggi i jak ktos lubi to kostkę rosołową. Rosołek powinien być dobrze przyprawiony.Jak już rosół będzie gotowy wyjmujemy z niego mięso i warzywa, a wywar przecedzamy przez sitko.Połowę wywaru zostawiamy na rosół, a z drugiej robimy galaretkę. Żelatynę spożywczą (wg.przepisu na opakowaniu) rozpuszczamy w cześci rosołu przeznaczonej na galaretę i odstawiamy na bok. Mięso oddzielamy od kości i kroimy drobno ,marchewkę kroimy w talarki, natkę pietruszki drobno siekamy.Przygotowujemy salaterki, na dnie kładziemy odrobinę natki, układamy marchewkę a na marchewkę mięsko i na koniec znów zasypuję natką. Zalewamy wywarem z żelatyną i odstawiamy do wystygnięcia, jak przestygnie wkładamy do lodówki. Podajemy polane cytryną lub jak kto woli octem. SMACZNEGO