jarek-energy

jarek-energy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Galaretka z kurczaka (meduza)

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Wspaniała rzecz kiedy zostanie na rosół , można cieszyć się smakiem:)

Galaretka z kurczaka (meduza)

Składniki:

Galaretka z kurczaka (meduza)

 

  • 2,5 litra rosołu
  • 1 paczuszka żelatyny spozywczej
  • marchew z rosołu
  • kurczak z rosołu
  • puszka groszku zielonego
  • pieprz
  • przyprawa maggi
  • 2 jajka

 

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z kurczaka (meduza)
Mięsko ( kurczaka ) z rosołu obieramy i kroimy w kosteczkę taka jaką lubimy , do 2,5 litra gorącego rosołu dodajemy żelatyny ( przeważnie takie są paczki , ale trzeba przeczytac na ile jest ) najlepiej bez gotowania , przyprawiamy pieprzem i przyprawą maggi by był troszkę ostrzejszy i dokładnie rozpuszczamy ,. Do pojemniczków wkładamy troszkę pietruszki , plasterek jajka ugotowany na twardo oraz kawałek marchewki , łyżkę groszku a następnie wkladamy do kazdego pojemnika trochę mięsa ( pjemniki najlepiej jednorazowe , kupuje takie w hurtowni - są tanie ) zalewamy rosołem zmieszanym z żelatyną , odkładamy do wystygniecia i wkladamy do lodowki , po kilku godzinach mamy pyszną galaretkę ,Ja podaję z octem ozdobiona zieleniną , lubie własnie taką . Smacznego:)