Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Galaretka z kurczaka na rosole

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na rosołku, z warzywami i chudym mięsem, na zimno.

Galaretka z kurczaka na rosole

Składniki:

Galaretka z kurczaka na rosole

 

  • udko z kurczaka
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • świeża natka pietruszki
  • sól i pieprz
  • suszony grzybek
  • liść pora
  • liść selera
  • 5 łyżeczek żelatyny

Sposób przygotowania:

Galaretka z kurczaka na rosole
Umyte udko wkładamy do niewielkiego garnka, wkładamy umyte warzywa, zalewamy litrem wody, gotujemy rosół. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso i warzywa zmiękną (liść selera, pora i grzybka odrzucamy), wyjmujemy je i kroimy drobno - warzywa w kostkę, mięso rozdrabniamy - i układamy na spodzie pojemniczków. Posypujemy świeżą posiekaną natką pietruszki. 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy w gorącym rosole, zalewamy pojemniczki z mięsem i warzywami, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki do czasu, aż stężeją. Podajemy skropione sokiem z cytryny lub octem spirytusowym.