WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 519]

Galaretka z kurczaka z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo fajne danie na zimną przekąskę. Galaretka z kurczaka i warzyw podawana z marchewką i groszkiem.

Galaretka z kurczaka z warzywami

Składniki:

Galaretka z kurczaka z warzywami

 

  • 1 cały kurczak
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 0,5 selera
  • sól
  • pieprz
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • żelatyna na ok 4 l wody

Sposób przygotowania:

Galaretka z kurczaka z warzywami

Rosół

Galaretka z kurczaka z warzywami
Gotujemy esencjonalny rosół na kurczaku.

Kurczaka porcjujemy i przekładamy do garnka. Dodajemy obrane marchwie, pietruszkę, selera, przypaloną cebulę i pora. Gotujemy na wolnym ogniu, doprawiamy solą i pieprzem. Wyłączamy, gdy mięso będzie miękkie i lekko będzie odchodzić od kości.

Żelatyna

Galaretka z kurczaka z warzywami
Żelatynę rozpuszczamy w odlanej części rosołu.

Mięso i warzywa wyjmujemy z rosołu, a sam rosół przecedzamy i sprawdzamy jego objętość. Odlewamy ok 1 litr, studzimy i rozpuszczamy w nim żelatynę w ilości podanej na opakowaniu. Bardzo dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Dolewamy do reszty rosołu.

Mięso

Galaretka z kurczaka z warzywami
W salaterkach układamy mięso z kurczaka, marchew, pietruszkę i groszek.

Mięso z kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w drobną kostkę. W kostkę kroimy też marchew i pietruszkę z rosołu. Groszek odcedzamy z zalewy i układamy wszystko porcjami w przygotowanych salaterkach.

Galaretka

Galaretka z kurczaka z warzywami
Zalewamy wszystkie składnikirosołem z żelatyną.

Do każdej salaterki z mięsem wlewamy delikatnie rosół z żelatyną i odstawiamy do stężenia. Zdejmujemy z wierzchu kożuch i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.