światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Galaretka z kurczakiem, czyli zimne nóżki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zimne nóżki to świetna przystawka lub szybkie samodzielne danie. A w wydaniu z kurczakiem wszystkim smakuje!

Galaretka z kurczakiem, czyli zimne nóżki

Składniki:

Galaretka z kurczakiem, czyli zimne nóżki

 

  • 2 udka z kurczaka ugotowane w rosole
  • 600 ml rosołu
  • 12 g żelatyny
  • 2–3 łyżki zimnej wody
  • 1 jajko
  • 4 łyżki groszku zielonego (mrożonego)
  • 4 kawałki marchewki (z rosołu)
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki

Sposób przygotowania:

Galaretka z kurczakiem, czyli zimne nóżki
Podgrzewamy rosół i rozpuszczamy w nim żelatynę. mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Rosół nie może się zagotować, bo żelatyna się nie zetnie. Jajko gotujemy na twardo. Mrożony groszek przelewamy wrzątkiem. Marchewkę kroimy w kostkę lub plasterki. Udka kurczaka obieramy z mięsa i kroimy na mniejsze kawałki.Z podanej ilości składników powinniśmy przygotować 4 porcje, więc do czterech miseczek wlewamy na dno po łyżce rosołu. Na dnie każdej z nich układamy plaster jajka, dodajemy trochę groszku, marchewki, kurczaka oraz kukurydzę. Wszytko zalewamy rosołem z rozpuszczoną żelatyną. Pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygną, wstawiamy do lodówki- warto przykryć je folią spożywczą, by nie przeszły zapachami z lodówki. Galaretka najlepiej smakuje następnego dnia, gdy mocno stężeje.