SUPERPRZEPIS

Galaretka z łososiem na bulionie

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Galaretka z łososiem na bulionie

Proste i jednocześnie rewelacyjne danie , idealne na świątecznym stole.

Składniki:

Galaretka z łososiem na bulionie

 

  • na 4 porcje
  • 250 g filetu z łososia
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 jajeczka przepiórcze
  • 1 ugotowana marchewka z bulionu
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Galaretka z łososiem na bulionie
Kilka godzin wcześniej gotujemy domowy bulion warzywny z dużą ilością warzyw i cebulką. Rybę czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w odlanym bulionie aż ryba będzie ugotowana. Jajeczka gotujemy na twardo , obieramy i kroimy na plasterki, które układamy do filiżanek. Marchew z bulionu gotujemy na plastry i wykrajamy serduszka. Układamy w filiżance obok jajka i listków pietruszki. Ugotowanego łososia dzielimy na mniejsze kawałki i układamy w naczyniach. Bulion przelewamy przez sitko, zagotowujemy i dodajemy do odlanych 4 filiżanek żelatynę i mieszamy. Zalewamy rybę w filiżankach i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.