katarzynka455

katarzynka455

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1337]

Galaretka z mięsem mieszanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Galaretki to dość popularny sposób na przygotowanie mięsa czasami z odzysku, a czasami z poświęceniem gotowania mięsa obierania i cieszenia się pysznym zakończeniem.

Galaretka z mięsem mieszanym

Składniki:

Galaretka z mięsem mieszanym

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z mięsem mieszanym
Mięso myjemy, zalewamy w garnku wodą i stawiamy do gotowania. Trochę solimy i dodajemy obrane oraz umyte warzywa i natkę pietruszki. Dodajemy też liść laurowy. Gotujemy do miękkości mięsa. Mięso drobiowe wyjmujemy wcześniej (można też wyjąć warzywa).

Ugotowane mięsa obieramy z kości i kroimy. Odlewamy potrzebną nam ilość wywaru i przelewamy przez sito. Łączymy mięso z przecedzonym wywarem i dodajemy pokrojoną marchew. Doprawiamy do smaku.

W szklance gorącego wywaru rozprowadzamy żelatynę( ilość żelatyny dobieramy odpowiednio do ilości wywaru) i łączymy z mięsem dobrze mieszając. Przelewamy do przygotowanych pojemników i odstawiamy galaretkę do stężenia.