Galaretka z nóżek

Babcia Halinka - Przepis na: Galaretka z nóżek offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
Galaretka z nóżek
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 6458

Oczyszczone i umyte nóżki włożyć do garnka, zalać sześcioma szklankami gorącej


trudność: łatwe
czas:

Galaretka z nóżek - SKŁADNIKI:

  • 2 nóżki cielęce
  • 30 dag wołowiny bez kości (mogą też być same nóżki lub gicz cielęca)
  • 2 marchewki
  • mały kawałek selera
  • pietruszka
  • 2 średniej wielkości cebule

Galaretka z nóżek - PRZYGOTOWANIE:

Oczyszczone i umyte nóżki włożyć do garnka, zalać sześcioma szklankami gorącej wody, gotować na małym ogniu przez godzinę. Do dać wołowinę i przyprawy, gotować następną godzinę. Na koniec włożyć jarzyny, doprawić do smaku solą i pieprzem gotować jeszcze przez 1,5 godz., aż mięso i jarzyny będą miękkie. Żelatynę moczyć 30 min w połowie szklanki zimnej przegotowanej wody. Wyjąć mięso i jarzyny z wywaru, a wywar przecedzić przez gęste sitko. Dodać do gorącego wywaru spęczniałą żelatynę i, mieszając, całkowicie rozpuścić. Doprawić solą i pieprzem, wystudzić. Mięso drobno pokroić, marchewkę pociąć na talarki, włożyć do stygnącej galarety, po 30 min całość przełożyć do małych miseczek i wstawić do lodówki. Przed podaniem wyłożyć (do góry dnem) na półmisek, przybrać listka mi sałaty, cząstkami cytryny i natką pietruszki. Podawać z dodatkiem soku cytrynowego (octu) lub chrzanu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Galaretka z nóżek (strona 1 z 1)  
Gość

pilat
gość

2008-09-24 20:59
moja zona robi leprzsze galaretki
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Cielęcina
Świąteczna wędlina Paprykowa zupa gulaszowa Gulasz  z oliwkami
Gulasz cielęcy z brokułami Sznycel po wiedeńsku Duszona cielęcina z maderą i grzybami
Cielęcina duszona w cebuli Polędwiczki w otulone wiejskim twarogiem i ziołami Makaron zapiekany z pulpecikami cielęcymi
Cielęcina w occie balsamicznym i pomarańczach Roladki cielęce w sosie grzybowym Sos z cielęcego serduszka

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane