beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Galaretka z  nóżek cielęcych

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Galaretka z  nóżek cielęcych

Składniki:

Galaretka z  nóżek cielęcych

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z  nóżek cielęcych
Nóżki oczyścić, umyć i  porąbać, następnie zalać zimną wodą i  osolić. Gotować pod przykryciem. W międzyczasie
umyć i  oczyścić warzywa, które dodajemy pod koniec gotowania. Do smaku dodać sól, pieprz i  ziele angielskie. Gotować przez ok. 40 minut w  szybkowarze aż do uzyskania miękkich nóżek, które po ugotowaniu wyjąć, oczyścić z  kości i  pokrajać w  kostkę. Następnie włożyć je do odcedzonego wywaru, zagotować i  przyprawić do smaku. Mięso odcedzić, ułożyć na salaterce. Dla ozdoby można mięso obłożyć warzywami z  wywaru i  jajkiem na twardo, pokrojonym w  krążki. Całość zalać wywarem, ostudzić i  wstawić do lodówki. Salaterkę natrzeć czosnkiem przed włożeniem do niej galarety. Podawać z  sosem chrzanowym lub octem i  pieczywem.

Tagi:

jajko jajka