Strona główna Galaretka z nóżek wieprzowych

Galaretka z nóżek wieprzowych

Śliweczka - autor przepisu Galaretka z nóżek wieprzowych offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 133
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Galaretka z nóżek wieprzowych
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 3

Trochę pracochłonne,ale warte zachodu,bo pyszne:-)


trudność: łatwe
czas:

Galaretka z nóżek wieprzowych - SKŁADNIKI:

  • 2 przednie nóżki wieprzowe
  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • 350 gram mięsa (może być z łopatki)
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula lub kawałek pora
  • 3-4 liście laurowe
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • sól
  • do dekoracji parę listków natki pietruszki,trochę groszku konserwowanego,jajko ugotowane na twardo

Galaretka z nóżek wieprzowych - PRZYGOTOWANIE:

Nóżki opalić nad gazem,żeby pozbyć się zbędnych włosków,umyć.Zalać zimną wodą,dodać marchew,pietruszkę,seler i cebulę oraz liście laurowe,pieprz,ziele angielskie.Gotować na małym ogniu około 2.5 godziny.Po tym czasie dodać mięso a po kolejnej godzinie skrzydełka.Gotować jeszcze około 1 godziny.Gdy mięso z nóżek łatwo odchodzi od kości wszystko wyjąć,ostudzić a gorący wywar doprawić solą.Z nóżek i skrzydełek pozbyć się kości i łącznie z łopatką pokroić w kostkę(nie za drobną).Można dodać pokrojoną w kosteczkę marchewkę.Wszystko połączyć z wywarem.Ostudzić.Na dno naczynia wlać odrobinę samego wywaru,poczekać,aż stężeje.Położyć listki pietruszki,plasterki jajka,kilka groszków.Zalać zimnym wywarem z mięsem.Zostawić w lodówce do stężenia galarety.



Komentarze do Galaretka z nóżek wieprzowych (strona 1 z 1)  
Pyza

Pyza
offline

2009-11-28 10:04
bardzo lubię galaretkę z nóżek, dawno nie robiłam...
dzięki za przypomnienie :-)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Pierś z kurczaka z mozzarellą i pieczarkami Makaron z kurczakiem i szparagami Filet nadziewany pomidorem i bazylią
Pasztet drobiowy ze śliwką Grillowany kurczak po tajsku Gulasz drobiowy w sosie pomidorowym
Filet z kurczaka nadziany suszonymi pomidorami Kurczak po węgiersku Cebulowy filet z kurczaka
Filet nadziewany fetą i pomidorem Makaron chiński z kurczakiem i warzywami Faszerowany kurczak
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane