Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Galaretka z nóżek wieprzowych

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Trochę pracochłonne,ale warte zachodu,bo pyszne:-)

Galaretka z nóżek wieprzowych

Składniki:

Galaretka z nóżek wieprzowych

  • 2 przednie nóżki wieprzowe
  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • 350 gram mięsa (może być z łopatki)
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula lub kawałek pora
  • 3-4 liście laurowe
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • sól
  • do dekoracji parę listków natki pietruszki,trochę groszku konserwowanego,jajko ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Galaretka z nóżek wieprzowych

Nóżki opalić nad gazem,żeby pozbyć się zbędnych włosków,umyć.Zalać zimną wodą,dodać marchew,pietruszkę,seler i cebulę oraz liście laurowe,pieprz,ziele angielskie.Gotować na małym ogniu około 2.5 godziny.Po tym czasie dodać mięso a po kolejnej godzinie skrzydełka.Gotować jeszcze około 1 godziny.Gdy mięso z nóżek łatwo odchodzi od kości wszystko wyjąć,ostudzić a gorący wywar doprawić solą.Z nóżek i skrzydełek pozbyć się kości i łącznie z łopatką pokroić w kostkę(nie za drobną).Można dodać pokrojoną w kosteczkę marchewkę.Wszystko połączyć z wywarem.Ostudzić.Na dno naczynia wlać odrobinę samego wywaru,poczekać,aż stężeje.Położyć listki pietruszki,plasterki jajka,kilka groszków.Zalać zimnym wywarem z mięsem.Zostawić w lodówce do stężenia galarety.

Redakcja poleca: