Strona główna Galaretka z nóżek wieprzowych

Galaretka z nóżek wieprzowych

Śliweczka - Przepis na: Galaretka z nóżek wieprzowych offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 133
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Galaretka z nóżek wieprzowych
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 3

Trochę pracochłonne,ale warte zachodu,bo pyszne:-)


trudność: łatwe
czas:

Galaretka z nóżek wieprzowych - SKŁADNIKI:

  • 2 przednie nóżki wieprzowe
  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • 350 gram mięsa (może być z łopatki)
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula lub kawałek pora
  • 3-4 liście laurowe
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • sól
  • do dekoracji parę listków natki pietruszki,trochę groszku konserwowanego,jajko ugotowane na twardo

Galaretka z nóżek wieprzowych - PRZYGOTOWANIE:

Nóżki opalić nad gazem,żeby pozbyć się zbędnych włosków,umyć.Zalać zimną wodą,dodać marchew,pietruszkę,seler i cebulę oraz liście laurowe,pieprz,ziele angielskie.Gotować na małym ogniu około 2.5 godziny.Po tym czasie dodać mięso a po kolejnej godzinie skrzydełka.Gotować jeszcze około 1 godziny.Gdy mięso z nóżek łatwo odchodzi od kości wszystko wyjąć,ostudzić a gorący wywar doprawić solą.Z nóżek i skrzydełek pozbyć się kości i łącznie z łopatką pokroić w kostkę(nie za drobną).Można dodać pokrojoną w kosteczkę marchewkę.Wszystko połączyć z wywarem.Ostudzić.Na dno naczynia wlać odrobinę samego wywaru,poczekać,aż stężeje.Położyć listki pietruszki,plasterki jajka,kilka groszków.Zalać zimnym wywarem z mięsem.Zostawić w lodówce do stężenia galarety.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Galaretka z nóżek wieprzowych (strona 1 z 1)  
Pyza

Pyza
offline

2009-11-28 10:04
bardzo lubię galaretkę z nóżek, dawno nie robiłam...
dzięki za przypomnienie :-)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Drobiowe roladki gotowane w foli spożywczej Udka pieczone z serem i salami Udka pieczone w paprykowej panierce
Potrawka z kurczaka z kaszą gryczaną i węgierkami Rolada z kaszą gryczaną i świeżą śliwką Gryczotto ze śliwką i pieczonym filetem
Gryczany pasztet ze śliwką Śliwkowo-drobiowe falbanki z sosem gryczanym Gryczana kieszeń w rozgrzewającym sosie śliwkowym
Kurczak w mleku kokosowym i suszonych jabłkach Chrupiące długo marynowane polędwiczki  Filet z prawdziwkach

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane