Strona główna Galaretka z nóżek wieprzowych

Galaretka z nóżek wieprzowych

Śliweczka - Przepis na: Galaretka z nóżek wieprzowych offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 133
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Galaretka z nóżek wieprzowych
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 3

Trochę pracochłonne,ale warte zachodu,bo pyszne:-)


trudność: łatwe
czas:

Galaretka z nóżek wieprzowych - SKŁADNIKI:

  • 2 przednie nóżki wieprzowe
  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • 350 gram mięsa (może być z łopatki)
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula lub kawałek pora
  • 3-4 liście laurowe
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • sól
  • do dekoracji parę listków natki pietruszki,trochę groszku konserwowanego,jajko ugotowane na twardo

Galaretka z nóżek wieprzowych - PRZYGOTOWANIE:

Nóżki opalić nad gazem,żeby pozbyć się zbędnych włosków,umyć.Zalać zimną wodą,dodać marchew,pietruszkę,seler i cebulę oraz liście laurowe,pieprz,ziele angielskie.Gotować na małym ogniu około 2.5 godziny.Po tym czasie dodać mięso a po kolejnej godzinie skrzydełka.Gotować jeszcze około 1 godziny.Gdy mięso z nóżek łatwo odchodzi od kości wszystko wyjąć,ostudzić a gorący wywar doprawić solą.Z nóżek i skrzydełek pozbyć się kości i łącznie z łopatką pokroić w kostkę(nie za drobną).Można dodać pokrojoną w kosteczkę marchewkę.Wszystko połączyć z wywarem.Ostudzić.Na dno naczynia wlać odrobinę samego wywaru,poczekać,aż stężeje.Położyć listki pietruszki,plasterki jajka,kilka groszków.Zalać zimnym wywarem z mięsem.Zostawić w lodówce do stężenia galarety.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Galaretka z nóżek wieprzowych (strona 1 z 1)  
Pyza

Pyza
offline

2009-11-28 10:04
bardzo lubię galaretkę z nóżek, dawno nie robiłam...
dzięki za przypomnienie :-)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Kurczak
Mięso z kurczaka z cukinią i grzybami Mięso z kurczaka w majonezowej panierce Pałki z kurczaka z sosem
Pierś z kurczaka z bazylią i musztardą Kukurydziane skrzydełka Pieczone skrzydełka z kurczaka
Udko z kurczaka w majonezowo-czosnkowej marynacie Drobiowa rolada z ogórkiem i pieczarkami Grillowane piersi z kurczaka
Udka w panierce z płatków Placki z kurczaka z brokułem i słonecznikiem Czosnkowo-tymiankowy kurczak

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane