mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Galaretka z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Ciasto które w sezonie truskawkowym w moim domu często było robione kiedy byłam dzieckiem. Polecam zrobić biszkopt dwukolorowy powstanie taka szachownica.

Galaretka z truskawkami

Składniki:

Galaretka z truskawkami

 

 

 

  • Galaretka:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 35 dkg truskawek
  • 3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Galaretka z truskawkami

ETAP 1:

Galaretka z truskawkami
ciasto na biszkopt jasny wylane do formy do pieczenia

Do miski wbijam białka, i ubijam na sztywną pianę, dodaję cukier i dalej ubijam, na końcu dodaję żółtka. Do masy przesiewam mąki. Z ciasta odkładam trzy łyzki dodaję kakao. Na formę o średnicy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia samo dno wylewam ciasto jasne i na wierzch ciemne.

ETAP 2:

Galaretka z truskawkami
ciasto kakaowe wylane miejscami na ciasto jasne do formy

Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika spuszczam ciepłe ciasto na podłogę z wysokości 50 cm.

ETAP 3:

Galaretka z truskawkami
krem śmietanowy wylany na biszkopt przełożony truskawkami

W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuszczam galaretkę cytrynową i zostawiam do ostygnięcia.Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno , dodaję płynną jeszcze galaretkę ale przestudzoną. Masę wylewam na zimny biszkopt połową, układam truskawki i wylewam drugą połowę masy. Wstawiam do lodówki do stężenia.

ETAP 4:

Galaretka z truskawkami
truskawki pokrojone ułożone na kremie przed zalaniem galaretką

Truskawki kroję na pół i układam na masie śmietanowej.

Rozpuszczoną galaretkę truskawkową lekko tężejącą wylewam na ciasto, wkładam do lodówki