rozanka

rozanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Galaretka z żołądków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rewelacyjna przekąska zwłaszcza w diecie dukana od I fazy

Galaretka z żołądków

Składniki:

Galaretka z żołądków

 

  • 1 kg żołądków drobiowych
  • 1,5 litra bulionu drobiowego(może być z kostki)
  • żelatyna(ja na 1,5 litra płynu daje całą paczkę na 2,5 lubię twardsza
  • 1 łyżka octu
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • jasny sos sojowy
  • 2-3 jajka na twardo

Sposób przygotowania:

Galaretka z żołądków
Żołądki oczyścić i umyć.Włożyć do garnka,zalać woda dodać sos sojowy(nie za dużo bo jest słony około 1 łyżki powinno wystarczyć),Gotować aż mięso będzie miękkie.Ugotować jajka na twardo.W osobny garnku gotować bulion z przyprawami i octem i dodać żelatynę w/g przepisu na opakowaniu żelatyny.Kiedy żołądki już będą miękkie odcedzić je i zostawić do wystygnięcia.Zimne żołądki pokroić na małe kawałki,jajka pokroić w plasterki.W miseczkach układać na dnie plasterek jajka,wrzucić mięso i zalać bulionem(bez liści laurowych i ziela angielskiego) z żelatyną.Ostudzić,a potem na kilka godzin wstawić do lodówki.

Tagi:

jajko sosy jajka