Strona główna Galaretka ze skrzydełek

Galaretka ze skrzydełek

Przystawki « poprzedni | następny »
zewa - Przepis na: Galaretka ze skrzydełek offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1813
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Galaretka ze skrzydełek
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

galaretka ze skrzydełek jest równie smaczna jak z piersi kurczaka


trudność: łatwe
czas:

Galaretka ze skrzydełek - SKŁADNIKI:

  • 8 dużych skrzydełek z kurczaka ( jeśli małe to 10-12 )
  • kilka małych marchewek
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1,5 l zimnej wody
  • kilka ziaren czarnego pieprzu w ziarnach
  • sól do smaku
  • około 1,5 łyżki żelatyny
  • 2/3 puszki groszku konserwowego

Galaretka ze skrzydełek - PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wlać wodę. Skrzydełka dokładnie umyć, usunąć ewentualne piórka i włożyć je do garnka z wodą. Warzywa obrać, umyć i także włożyć do garnka z wodą. Włączyć ogień i wszystko zagotować. Zmniejszyć ogień na bardzo maleńki, ma tylko pykać tak jakbyśmy gotowali rosół. Po około 15 minutach dodać sól i pieprz i gotować do miękkości warzyw i skrzydełek. Po ugotowaniu skrzydełka i marchew wyjąć z garnka i przestudzić. Do drugiego garnka prze gęste sito przelać 1 litr wywaru ( resztę można użyć do ugotowania np. zupy pomidorowej ). Dodać żelatynę ( jeśli mamy taką aby gotować to przyrządzić ją zgodnie z przepisem ) i dokładnie wymieszać aby żelatyna się rozpuściła. W miarę potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Ze schłodzonych skrzydełek zdjąć mięso ale bez skórek i chrząstek i wrzucić kawałki mięsa do miski. Marchewki pokroić w kostkę a groszek odsączyć z zalewy i oba składniki dodać do mięsa apotem wymieszać. Mięso z warzywami nakładać do szklanek lub miseczek i wlać przygotowany żelatynowy wywar. Schłodzone płynne galaretki wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Galaretka ze skrzydełek (strona 1 z 1)  
zbysiowa

zbysiowa
offline

2013-01-27 13:27
Ewunia, czy Ty wychodzisz czasami z kuchni??? :DDD
Zjadła bym galaretę, chyba muszę znowu zrobić;)
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
offline

2013-01-27 16:02
zbysiowa napisał(a):

Ewunia, czy Ty wychodzisz czasami z kuchni??? :DDD
Zjadła bym galaretę, chyba muszę znowu zrobić;)

Madziu kochana wychodzę. Właśnie dziś byliśmy nad morzem. Piękne widoki i nie było za bardzo zimno.
Skomentuj
Oceń:
0
zbysiowa

zbysiowa
offline

2013-01-27 16:34
zewa napisał(a):

zbysiowa napisał(a):

Ewunia, czy Ty wychodzisz czasami z kuchni??? :DDD
Zjadła bym galaretę, chyba muszę znowu zrobić;)

Madziu kochana wychodzę. Właśnie dziś byliśmy nad morzem. Piękne widoki i nie było za bardzo zimno.

Jak ja Ci zazdroszczę tego morza...:)
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
offline

2013-01-27 16:35
zbysiowa napisał(a):

zewa napisał(a):

zbysiowa napisał(a):

Ewunia, czy Ty wychodzisz czasami z kuchni??? :DDD
Zjadła bym galaretę, chyba muszę znowu zrobić;)

Madziu kochana wychodzę. Właśnie dziś byliśmy nad morzem. Piękne widoki i nie było za bardzo zimno.

Jak ja Ci zazdroszczę tego morza...:)

:)
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka
offline

2013-01-27 16:39
zewa napisał(a):

zbysiowa napisał(a):

zewa napisał(a):

zbysiowa napisał(a):

Ewunia, czy Ty wychodzisz czasami z kuchni??? :DDD
Zjadła bym galaretę, chyba muszę znowu zrobić;)

Madziu kochana wychodzę. Właśnie dziś byliśmy nad morzem. Piękne widoki i nie było za bardzo zimno.

Jak ja Ci zazdroszczę tego morza...:)

:)

i ja tez :) w swoim życiu byłam tylko 3 razy:(
Skomentuj
Oceń:
0
gusia1000

gusia1000
offline

2013-01-27 19:07
Galaretka pyszna, a tego morza też zazdroszczę, byłam tam tylko 1 raz za młodu. Nie mam szans na wyjazd, bo to droga wyprawa z woj. opolskiego, 600 km.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przystawki
Twarożek z wędzonym kurczakiem Kapuściane rogaliki Pomidory z serem manouri
Sałatka z sosem tatarskim Kebab z sosem czosnkowym Francuskie rożki z grzybami
Zapiekane figi z serem i szynką Grzyby leśne zapiekane pod ciastem francuskim Zapiekanka na bagietce z pieczarkami i krakowską
Tortilla z tuńczykiem, jajkiem i rukolą Jabłkowe chipsy cynamonowe Risotto w marchewce z boczku

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane