zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1972]

Galaretka ze skrzydełek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

galaretka ze skrzydełek jest równie smaczna jak z piersi kurczaka

Galaretka ze skrzydełek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galaretka ze skrzydełek

  • 8 dużych skrzydełek z kurczaka ( jeśli małe to 10-12 )
  • kilka małych marchewek
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1,5 l zimnej wody
  • kilka ziaren czarnego pieprzu w ziarnach
  • sól do smaku
  • około 1,5 łyżki żelatyny
  • 2/3 puszki groszku konserwowego

Sposób przygotowania:

Galaretka ze skrzydełek

Do garnka wlać wodę. Skrzydełka dokładnie umyć, usunąć ewentualne piórka i włożyć je do garnka z wodą. Warzywa obrać, umyć i także włożyć do garnka z wodą. Włączyć ogień i wszystko zagotować. Zmniejszyć ogień na bardzo maleńki, ma tylko pykać tak jakbyśmy gotowali rosół. Po około 15 minutach dodać sól i pieprz i gotować do miękkości warzyw i skrzydełek. Po ugotowaniu skrzydełka i marchew wyjąć z garnka i przestudzić. Do drugiego garnka prze gęste sito przelać 1 litr wywaru ( resztę można użyć do ugotowania np. zupy pomidorowej ). Dodać żelatynę ( jeśli mamy taką aby gotować to przyrządzić ją zgodnie z przepisem ) i dokładnie wymieszać aby żelatyna się rozpuściła. W miarę potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Ze schłodzonych skrzydełek zdjąć mięso ale bez skórek i chrząstek i wrzucić kawałki mięsa do miski. Marchewki pokroić w kostkę a groszek odsączyć z zalewy i oba składniki dodać do mięsa apotem wymieszać. Mięso z warzywami nakładać do szklanek lub miseczek i wlać przygotowany żelatynowy wywar. Schłodzone płynne galaretki wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.