kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Galaretki drobiowe z kaszą jaglaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Galaretka drobiową możemy urozmaicić zatapiając w niej ugotowaną kasz jaglaną. Do tego dania nie musimy podawać pieczywa, go kasza jaglana nam je zastąpi. Danie jest delikatne, smaczne i zdrowe!

Galaretki drobiowe z kaszą jaglaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galaretki drobiowe z kaszą jaglaną

 

Sposób przygotowania:

Galaretki drobiowe z kaszą jaglaną
Wodę gotujemy. Do gotującego się wrzątku wrzucamy ćwiartki kurczak i zmniejszamy płomień. Szumujemy nasz wywar i dodajemy obraną i umytą włoszczyznę. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól oraz pieprz i gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie. Odcedzamy wywar od stałych składników. Mięso i marchewki studzimy. W tym czasie przygotowujemy kasze jaglaną, którą dokładnie płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kaszę studzimy. Mięso obieramy z kości i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewki kroimy w kostkę. Do przygotowanych niewielkich pojemniczków (ja użyłam małe filiżanki) wkładamy po kolei: odrobinę posiekanej natki pietruszki, kilka kostek marchewki, łyżkę kaszy jaglanej i pokrojone mięso drobiowe. Podgrzewamy 0,5 litra bulionu. Odlewamy do szklanki odrobinę bulionu i rozpuszczamy w nim żelatynę. Wlewamy żelatynę do bulionu (nie może się gotować) i mieszamy. Tak przygotowanym bulionem z żelatyną zalewamy nasze mięso z kaszą w kubeczkach. Całość studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Żeby łatwiej wyjąć galaretki z pojemniczków (kubków) możemy zanurzyć je na chwilę w ciepłej wodzie. Galaretki podajemy na zimno, skrapiając je odrobiną soku z cytryny. SMACZNEGO!
Galaretki drobiowe z kaszą jaglaną
Pokrojona ugotowana marchewka i mięso drobiowe
Galaretki drobiowe z kaszą jaglaną
Kubeczki w których przygotowałam galaretki. Na dnie położyłam posiekaną natkę pietruszki i marchewkę.
Galaretki drobiowe z kaszą jaglaną
Kaszę jaglaną dokładnie opłukałam i ugotowałam z lekko osolonej wodzie.
Galaretki drobiowe z kaszą jaglaną
Do kubeczków z natką pietruszki i marchewką, wkładamy kaszę jaglaną, pokrojone mięso i zalewamy bulionem z rozpuszczoną żelatyną.