Agnieszka Zet

Agnieszka Zet

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Galaretki z kurczakiem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przystawka, która zawsze smakuje - delikatne mięso z kurczaka oraz warzywa zalane galaretką z bulionu.

Galaretki z kurczakiem i warzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Galaretki z kurczakiem i warzywami

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • Włoszczyzna (3 marchewki, 2 korzenie pietruszki, po kawałku selera i pora)
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • Lubczyk
  • Sól
  • Pieprz
  • Garść groszku z puszki
  • Pęczek koperku

Sposób przygotowania:

Galaretki z kurczakiem i warzywami
Mięso myjemy, oczyszczamy. Warzywa obieramy. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy litrem wody, wrzucamy ziele angielskie i listek laurowy oraz lubczyk, sól i pieprz. Gotujemy ok. 1 godziny, zbierając co jakiś czas męty. Wyjmujemy kurczaka, wkładamy warzywa, gotujemy na wolnym ogniu kolejną godzinę. Bulion doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy warzywa, bulion przecedzamy przez sito. Dodajemy posiekany koperek. Do bulionu dodajemy żelatynę, mieszamy.

Mięso kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem.

Groszek odsączamy z zalewy.

Warzywa z zupy - marchew i pietruszkę - kroimy w cienkie plastry i półplasterki .

Do filiżanek wrzucamy kawałki mięsa i warzywa, zalewamy bulionem, odstawiamy do stężenia. Gdy galaretka stężeje, wyjmujemy z filiżanek.
Galaretki z kurczakiem i warzywami
Kurczaka i warzywa zalewamy bulionem w filiżankach, odstawiamy do stężenia