Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Galaretkowa babka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Deser z mojego dzieciństwa- kolorowe kostki zatopione w białej galaretce.

Galaretkowa babka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Galaretkowa babka

 

  • 4 różnokolorowe galaretki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 400g kefiru

 

Sposób przygotowania:

Galaretkowa babka
Każdą z galaretek wsypujemy z opakowania do płaskiego naczynia i każdą z nich rozpuszczamy w 300ml świeżo zagotowanej, gorącej wody. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Następnie każdą z galaretek kroimy w kostkę. Żelatynę mieszamy z cukrem waniliowym i rozpuszczamy w 100ml wrzątku. Jak trochę ostygnie, to wlewamy kefir i bardzo dokładnie mieszamy. Kefir z żelatyną wlewamy do silikonowej formy na babkę, lub ewentualnie dowolnej formy, np tortownicy wyłożonej folią spożywczą, dosypujemy kolorowe, galaretkowe kostki i po lekkim wymieszaniu odstawiamy na parę godzin do lodówki. Gotowe, zastygnięte ciasto ostrożnie wyjmujemy z formy.
Galaretkowa babka
Każdą z galaretek rozpuszczamy w 300ml wody, a gdy stężeją to kroimy w kostkę
Galaretkowa babka
żelatynę mieszamy z cukrem waniliowym i zalewamy wrzątkiem, potem mieszamy z kefirem
Galaretkowa babka
Gotową galaretkową babkę ostrożnie wyjmujemy z formy