Galaretkowa niespodzianka

Biszkopty « poprzedni | następny »
madi356 offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 494
zdjęcia: 1 z 1
Galaretkowa niespodzianka
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ciasto pracochłonne, ale warto.


trudność: średne
czas:

Galaretkowa niespodzianka - SKŁADNIKI:

  • Ciasto I
  • 7 jajek,
  • 1 szkl cukru,
  • 1 szkl mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Ciasto II
  • 4 jajka,
  • 1/2 szkl cukru,
  • 1/2 szkl mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Masa:
  • 1/2 l mleka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 1 kostka masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 galaretka wiśniowa

Galaretkowa niespodzianka - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto I: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier oraz żółtka, cały czas miksując. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem oraz kakao, dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy 35 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwie części.
Ciasto II: również żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie do ubitej piany z białek dodajemy porcjami żółtka oraz cukier, miksujemy. Pod koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy ostrożnie łyżką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C około 35 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu w upieczonym biszkopcie wykrawamy szklanką dziurki.
Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia.
Masa: na mleku gotujemy budyń z dodatkiem cukru, odstawiamy do wystudzenia. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, porcjami dodajemy przestudzony budyń.
Przełożenie ciasta: na biszkopt kakaowy wykładamy połowę masy, przykrywamy biszkoptem z dziurkami. W dziurki wlewamy gęstniejącą galaretkę. Rozsmarowujemy drugą połową masy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu kakaowego. Wierz ciasta polewamy polewą czekoladową.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Galaretkowa niespodzianka  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Biszkopty
Ciasto Bawole oczy Ciasto czekoladowe Roladki kaczuszki
Zwariowany przekładaniec Ciasto dyniowe pszenno-żytnie z polewą Kakaowe ciasto z masą serkową
Biszkoptowy przekładaniec z aronią Kostka cappuccino z rumem i rodzynkami Jabłkowy przekładaniec
Ananasowiec z kokosem Weekendowe ciacho Ciemny biszkopt na oleju

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane