Galaretkowa niespodzianka

Biszkopty « poprzedni | następny »
madi356 - Przepis na: Galaretkowa niespodzianka offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 494
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Galaretkowa niespodzianka
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ciasto pracochłonne, ale warto.


trudność: średne
czas:

Galaretkowa niespodzianka - SKŁADNIKI:

  • Ciasto I
  • 7 jajek,
  • 1 szkl cukru,
  • 1 szkl mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Ciasto II
  • 4 jajka,
  • 1/2 szkl cukru,
  • 1/2 szkl mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Masa:
  • 1/2 l mleka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 1 kostka masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 galaretka wiśniowa

Galaretkowa niespodzianka - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto I: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier oraz żółtka, cały czas miksując. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem oraz kakao, dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy 35 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwie części.
Ciasto II: również żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie do ubitej piany z białek dodajemy porcjami żółtka oraz cukier, miksujemy. Pod koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy ostrożnie łyżką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C około 35 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu w upieczonym biszkopcie wykrawamy szklanką dziurki.
Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia.
Masa: na mleku gotujemy budyń z dodatkiem cukru, odstawiamy do wystudzenia. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, porcjami dodajemy przestudzony budyń.
Przełożenie ciasta: na biszkopt kakaowy wykładamy połowę masy, przykrywamy biszkoptem z dziurkami. W dziurki wlewamy gęstniejącą galaretkę. Rozsmarowujemy drugą połową masy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu kakaowego. Wierz ciasta polewamy polewą czekoladową.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Galaretkowa niespodzianka  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Biszkopty
Kakaowe ciasto z masą serkową Biszkoptowy przekładaniec z aronią Kostka cappuccino z rumem i rodzynkami
Jabłkowy przekładaniec Ananasowiec z kokosem Weekendowe ciacho
Ciemny biszkopt na oleju Ciasto z malinami i truskawkami Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym
Biszkopt kakaowy I Niebiańskie ciasto dla dorosłych Kosmiczne ciasto szpinakowe

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane