Galaretkowa niespodzianka

Biszkopty « poprzedni | następny »
madi356

Srebrny Ekspert
Przepisy: 494
zdjęcia: 1 z 1
Galaretkowa niespodzianka
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ciasto pracochłonne, ale warto.


trudność: średnie
czas:

Galaretkowa niespodzianka - SKŁADNIKI:

  • Ciasto I
  • 7 jajek,
  • 1 szkl cukru,
  • 1 szkl mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Ciasto II
  • 4 jajka,
  • 1/2 szkl cukru,
  • 1/2 szkl mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Masa:
  • 1/2 l mleka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 1 kostka masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 galaretka wiśniowa

Galaretkowa niespodzianka - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto I: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier oraz żółtka, cały czas miksując. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem oraz kakao, dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy 35 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwie części.
Ciasto II: również żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie do ubitej piany z białek dodajemy porcjami żółtka oraz cukier, miksujemy. Pod koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy ostrożnie łyżką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C około 35 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu w upieczonym biszkopcie wykrawamy szklanką dziurki.
Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia.
Masa: na mleku gotujemy budyń z dodatkiem cukru, odstawiamy do wystudzenia. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, porcjami dodajemy przestudzony budyń.
Przełożenie ciasta: na biszkopt kakaowy wykładamy połowę masy, przykrywamy biszkoptem z dziurkami. W dziurki wlewamy gęstniejącą galaretkę. Rozsmarowujemy drugą połową masy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu kakaowego. Wierz ciasta polewamy polewą czekoladową.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Galaretkowa niespodzianka  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Biszkopty
Tęczowa rolada z mascarpone Orzechowo-kokosowa pokusa Ciasto biszkoptowe z masą śmietanową
Najłatwiejsze ciasto Magiczne ciasto limonkowe Biszkoptowe kokosanki
Biszkopt kakaowy-baza do ciast i tortów Świąteczny Alkoholowiec Placek kokosowy z galaretką
Rolada sernikowo-krówkowa Ciasto biszkoptowe z kremem Ciasto z jabłkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane