Galaretkowa niespodzianka

Biszkopty « poprzedni | następny »
madi356

Srebrny Ekspert
Przepisy: 494
zdjęcia: 1 z 1
Galaretkowa niespodzianka
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ciasto pracochłonne, ale warto.


trudność: średnie
czas:

Galaretkowa niespodzianka - SKŁADNIKI:

  • Ciasto I
  • 7 jajek,
  • 1 szkl cukru,
  • 1 szkl mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Ciasto II
  • 4 jajka,
  • 1/2 szkl cukru,
  • 1/2 szkl mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Masa:
  • 1/2 l mleka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 1 kostka masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 galaretka wiśniowa

Galaretkowa niespodzianka - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto I: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier oraz żółtka, cały czas miksując. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem oraz kakao, dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy 35 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwie części.
Ciasto II: również żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie do ubitej piany z białek dodajemy porcjami żółtka oraz cukier, miksujemy. Pod koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia, mieszamy ostrożnie łyżką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C około 35 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu w upieczonym biszkopcie wykrawamy szklanką dziurki.
Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia.
Masa: na mleku gotujemy budyń z dodatkiem cukru, odstawiamy do wystudzenia. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, porcjami dodajemy przestudzony budyń.
Przełożenie ciasta: na biszkopt kakaowy wykładamy połowę masy, przykrywamy biszkoptem z dziurkami. W dziurki wlewamy gęstniejącą galaretkę. Rozsmarowujemy drugą połową masy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu kakaowego. Wierz ciasta polewamy polewą czekoladową.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Galaretkowa niespodzianka  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Biszkopty
Tort warstwowy piernikowo-pomarańczowy Biszkopt z jabłkami i galaretką Biszkopt z jabłkami i kokosem
Rolada czekoladowa z prażonym słonecznikiem Mini torciki à la Sacher Tort orzechowy na moje 30 urodziny
Wuzetka z twarogiem Ciasto torcikowe Ciasto łaciate  na oleju
Biszkopt z wiśniami i galaretką Rolada kokosowa Ciasto Prince Polo

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane