Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Galaretkowiec na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Lekkie ciasto biszkoptowe z bitą śmietanką i galaretkami na każdą okazję. Domownicy uwielbiają takie ciasta.

Galaretkowiec na biszkopcie

Składniki:

Galaretkowiec na biszkopcie

 

  • CIASTO
  • jajka - 6 szt
  • mąka - 1 szkl
  • cukier - 1 szkl
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • olej - 1 łyżeczka
  • ocet - 1 łyżeczka
  • sól- szczypta
  • tłuszcz do formy
  • PIANKA
  • 2 opak śmietanki śnieżka
  • 2 opak- galaretki truskawkowej
  • 400 ml zimnego mleka
  • 0,5 l wrzącej wody
  • DODATKOWO
  • galaretka zielona - 2 opak
  • galaretka truskawkowa - 1 opak
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Galaretkowiec na biszkopcie
BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać szczyptę soli, ubijać, dodając po trochu cukru. Gdy piana jest sztywna, dodawać stopniowo żółtka, olej i ocet, dalej ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wysmarować blachę tłuszczem o wymiarach ( 25x 36 cm ), wylać ciasto, włożyć do piekarnika, piec około 30 minut w 175 stop. Upieczony biszkopt ostudzić, przekroić. PIANKA Każdą galaretkę rozmieszać oddzielnie w szklance gotowanej wody, wylać galaretki do płaskiego naczynia, odstawić do całkowitego stężenia. Galaretki pokroić w kostkę. Galaretki dwie truskawkowe, rozpuścić w pół litra wody, odstawić do lekkiego stężenia. Śnieżkę wsypać do wysokiej miski, wlać mleko, ubić na sztywno. Następnie dodawać lekko stężoną galaretkę truskawkową, dalej ubijać. Piankę wymieszać z pokrojonymi galaretkami. Wyłożyć piankę z galaretkami na pierwszą część biszkoptu, przykryć drugą częścia, posypać ciasto cukrem pudrem. Odstawić ciasto do lodówki .