bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Galette z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto łatwe, szybkie, do wykonania chyba z każdymi owocami.

Galette z brzoskwiniami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Galette z brzoskwiniami

 

 

Sposób przygotowania:

Galette z brzoskwiniami
W misce połączyć mąkę, cukier i sól. Dodać posiekane masło i wyrobić razem tak żeby powstało coś jak "grudki piasku". Dodać jajko i wodę, zagnieść ciasto na jednolitą masę. Zawinąć ciasto w folię szczelnie i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto grubsze koło (u mnie tortownica 20cm). Przenieś ciasto najlepiej zawinięte na ściereczce na wałku do tortownicy, wyłożyć dno i boki ciastem, wstawić do lodówki na czas robienie farszu. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Brzoskwinie pokroić na plasterki. Dodać cukier, sok cytrynowy, mąkę kartoflaną, żurawinę, wymieszać. Dno tortownicy z ciastem posypać bułką tartą. Ułożyć mieszankę owoców w środku ciasta, pozostawiając granicę około 2 cm wokół zewnętrznej krawędzi. Delikatnie złożyć brzegi ciasto się nad owocami, nadając brzegom ciasta kształt plisów. Posmarować ciasto rozkłóconym jajkiem. Piec na środkowej półce piekarnika aż ciasto będzie rumiane ok 45-50 minut. Zostawić galette na blasze i pozwolić mu odpocząć na kratce. Ostudzone przesunąć na półmisek.posypać cukrem pudrem.
Galette z brzoskwiniami
Galette z brzoskwiniami i żurawiną suszoną
Galette z brzoskwiniami
Brzoskwinie w kruchym słodkim lekkim cieście