SUPERPRZEPIS

Galuszki pomidorowe Pyzy

  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Galuszki pomidorowe Pyzy Więcej zdjęć (5)

kolorowe kluseczki smakują i wyglądają świetnie

Składniki:

Galuszki pomidorowe Pyzy

 

  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej luksusowej
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • ok. 200 ml wody
  • 70 g koncentratu pomidorowego 30 %
  • 1/4 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Galuszki pomidorowe Pyzy
jajka wybiłam do miski, dodałam koncentrat i sól, roztrzepałam. Dodałam przesiane mąki i mieszałam ciasto powoli dolewając wodę. Mieszałam intensywnie łyżką aż ciasto było gładkie. W dużym garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją. Nałożyłam sito do przecierania klusek i wyłożyłam na nie połowę ciasta - przetarłam wprost do garnka. Zamieszałam i zagotowałam a następnie wyłowiłam kluseczki łyżką cedzakową na durszlak. Z drugą częścią ciasta postąpiłam tak samo - na sito, przetarłam, zamieszałam i zagotowałam. Odcedzone kluski można podawać od razu a można je też przelać zimną wodą, odsączyć i zostawić na później. Przed podaniem można je zagrzać podsmażając na patelni, wrzucając do gorącej wody albo zapiekając czy wrzucając do gorącego sosu.
Galuszki pomidorowe Pyzy
mąkę przesiałam a jajka roztrzepałam w misce razem z koncentratem
Galuszki pomidorowe Pyzy
po dosypaniu mąki całość wymieszałam na gładką gęstą masę
Galuszki pomidorowe Pyzy
zagotowałam wodę w garnku nałożyłam nakładkę do przecierania a na nią wyłożyłam ciasto - kluseczki wpadały wprost do wrzątku
Galuszki pomidorowe Pyzy
gotowałam je dosłownie kilka chwil po czym odcedziłam i jeśli mają poczekać to trzeba przelać je zimną wodą żeby się nie posklejały

Tagi:

jajko jajka