szybkoismacznie

szybkoismacznie

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Garnek myśliwego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Propozycja obiadowa własnego pomysłu. Szybka, smaczna i bardzo pożywna, którą nie pogardzi nawet niejadek.

Garnek myśliwego

Składniki:

Garnek myśliwego

Co potrzebujemy:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 40 dag grzybów (mrożone lub świeże),
  • 40 dag kiełbasy cienkiej,
  • 1 średnia marchew,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 kostki rosołowe,
  • 3 łyżki masła,
  • liść laurowy, pieprz ziarnisty, przyprawa maggi,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 20 dag sera żółtego do posypania zupy.

Sposób przygotowania:

Garnek myśliwego
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w średnią kostkę. Zalewamy wodą z dodatkiem soli. Gotujemy do miękkości.

Marchew myjemy i obieramy, po czym ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do dość dużego garnka wlewamy ok. 2,5 litra wody, wrzucamy 3 kostki rosołowe, startą marchew i liść laurowy oraz pieprz ziarnisty.

Grzyby w zależności od tego jakie mamy (mrożone lub świeże)(ja miałam mrożone, obgotowane kurki, prawdziwki, podgrzybki) myjemy, zostawiamy do odcieknięcia i kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzane masło. Gdy się zeszkli dodajemy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy ok. 15 min aż prawie całkowicie odparują wodę.

Kiełbasę kroimy w półokręgi i dobrze podsmażamy na oleju. Ugotowane ziemniaki odlewamy, wrzucamy do rosołu. To samo robimy z grzybami i kiełbasą.

Na łyżce masła podsmażamy mąkę i dodajemy do rosołu. Całość doprawiamy do smaku według upodobania solą, pieprzem oraz maggi.

Gotujemy jeszcze ok. 5 min. Po czym nalewamy na talerze i posypujemy startym serem.