Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Garnek rozmaitości

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Myślę,że warto spróbować zrobić !

Garnek rozmaitości

Składniki:

Garnek rozmaitości

 

  • 50dag.ziemniaków,
  • 4 wyluzowane udka z kurczaka,
  • 1szkl.bulionu drobiowego,
  • 1/2szkl.białego wytrawnego wina,
  • 2 cebule,
  • 5ząbków czosnku,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 3-4 marchewki,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Garnek rozmaitości
Mięso z udek pokroić w kostkę,skropić sokiem z cytryny,oprószyć colą i ziołami prowansalskimi,wymieszać,przykryć i odstawić na ok.30min.Cebulę i czosnek posiekać,marchewki pokroić w talarki,a obrane ziemniaki w dość grubą kostkę.Oczyszczony z włókien seler naciowy pokroić w cienkie plasterki.W rondlu rozgrzać oliwę i zrumienić na niej cebulę i czosnek,wrzucić mięso ii smażyć na mocnym ogniu ok.3min.Następnie wlać wino i gotować do chwili,aż połowa wina odparuje,wrzucić ziemniaki,marchewkę i seler naciowy,przyprawić solą i pieprzem,wymieszać i zalać gorącym bulionem.Przykryć i dusić ok.30min.a na koniec wymieszać wszystko z posiekaną natką pietruszki.