Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Gazpacho de melon

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Brzoskwinię sparzyć,

Gazpacho de melon

Składniki:

Gazpacho de melon

 

  • 3 średnie pomidory
  • 1 brzoskwinia
  • 1 pomarańczowy melon kantalupa
  • 2 żółte melony miodowe
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego świeżego oregano
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 zielona papryczka chili
  • cukier
  • sól

Sposób przygotowania:

Gazpacho de melon
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Brzoskwinię sparzyć, obrać,  usunąć pestkę, pokroić na kawałki. Papryczkę chili oczyścić z pestek, drobno posiekać. Żółte melony przekroić na pół, usunąć pestki, obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę. Pomidory, chili (łyżeczkę chili i pomidorów odłozyć), brzoskwinię, melony i oregano zmiksować z cukrem i szczyptą soli. Dodać oliwę, dokładnie wymieszać. Pomarańczowy melon przekroić, obrać ze skóry, usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę, włozyć do gazpacho razem z odłożonym pomidorem i chili, delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Podawać z kruszonym lodem, posypane zieloną pietruszką.